«Дія» повноцінно запустила послугу резидентства uResidency для іноземців після бета-тестування, яке тривало з грудня 2023 року.

Як іноземцю відкрити ФОП і вести його

Відтепер іноземці, які хочуть зареєструвати бізнес, можуть заповнити заявку за 5-10 хвилин через застосунок чи портал із будь-якої точки світу. Після швидкої перевірки в консульстві вони стануть ФОП та отримають КЕП.

У «Дії» додають, що послуги будуть автоматизовані: банк одразу відкриває рахунок, подає звітність та сплачує податки щокварталу замість підприємця чи його бухгалтера.

Якими будуть податки для іноземців

Першими е-резидентами стануть громадяни Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. Далі список країн і функціонал послуги обіцяють розширювати. Згодом навіть не доведеться відвідувати консульство для верифікації, додають у Мінцифри.

Оподаткування становитиме 5% від прибутку.  Стати резидентом в Україні вигідніше, ніж будь-де в світі, каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, перші е-резиденти вже відкрили рахунки в банках і були дуже задоволені результатом. На першому етапі планують долучити близько 1 000 е-резидентів. 

Запустивши послугу, Україна не лише залучить іноземних підприємців до бізнесу, але й отримає додаткові надходження до держбюджету, коментують у «Дії». Наприклад, в Естонії е-резидентство працює вже 10 років і щорічно приносить мільйонні податки, додає Федоров.

Більше деталей про електронне резиденство можна знайти за посиланням.

   

Закон про електронне резидентство набув чинності в Україні 1 квітня 2023 року. Верховна Рада проголосувала за е-резидентство в жовтні 2022 року.