Міністерство економіки оголосило про безкоштовну програму перекваліфікації для жінок, які хочуть здобути навички управління будівельною технікою.

Жінки зможуть пройти навчання на операторок екскаватора й фронтального навантажувача. Програма має теоретичний онлайн-курс і практичну частину навчання, яке відбуватиметься на техніці Volvo Construction Equipment, серед якої перший в Україні електричний колісний навантажувач.

Учасниці курсу також пройдуть атестацією на отримання кваліфікації «машиніст/-ка екскаватора пʼятого розряду» й «водій/-ка навантажувача четвертого розряду». Завдяки цій кваліфікації можна влаштуватися на підприємства без права виїзду на дороги загального користування.

Програму запустили, щоб поліпшити ситуацію на ринку праці й допомогти жінкам опанувати більш затребувану професію, підвищити свою конкурентоздатність, каже заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

Взяти участь у програмі Iron Women можуть жінки від 18 років, які мають дійсне водійське посвідчення будь-якої категорії й досвід водіння. Навчання, проживання й харчування покриваються коштом проєкту Reskilling Ukraine.

Подати заявку на часть можна до 6 жовтня за посиланням. Початок навчання буде в жовтні 2024 року.

 

У липні уряд запустив пілотний проєкт спільно з ООН, у межах якого жінок навчать водити міський і комунальний транспорт. Також у вересні стартував проєкт, щоб навчати жінок водити вантажівки.