Відтепер зробити пропозицію й укласти шлюб можна онлайн у «Дії», повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров. 

Для реалізації онлайн-одружень запустили окремий орган – цифровий офіс ДРАЦС. Засвідчити шлюб треба «Дія.Підписом».

То як і хто може одружитися в «Дії»?

Завдяки новій опції військові й пари, які перебувають далеко одне від одного, зможуть одружитися. Наречені можуть провести церемонію в будь-якій точці світу. Достатньо відкрити застосунок, зробити кілька кліків і вибрати дату. На церемонію молодят запросять за допомогою сповіщення.

Весільну церемонію в «Дії» проводитимуть 30 хвилин. «Клік-клік – і ви чоловік і дружина», – кажуть у пресслужбі.

Також у застосунку можна обрати прізвище – лишити своє, взяти партнера чи подвійне. Після реєстрації шлюбу свідоцтво підтягнеться в «Дію» за 24 години, а фізичний документ надійде поштою. 

Це нардеп і військовий Роман Лозинський і викладачка УКУ Світлана Кісільова.
Вони стали першою парою, яка одружилася онлайн у «Дії» Фото: «Дія»

   

З 27 лютого 2023 року в «Дії» можна було подавати онлайн-заяву про реєстрацію шлюбу. «Без походів до ДРАЦСу й паперів» треба було обрати місце, час і формат проведення церемонії. Тоді ми запитали, чи можуть це зробити одностатеві пари. 

Бета-тестування для оформлення шлюбу в «Дії» запустили наприкінці травня 2024-го. Вільні дати для церемонії можна було обрати не раніше ніж за п’ять днів до її проведення. Першою у світі парою, яка одружилась онлайн, стали нардеп і військовий Роман Лозинський і викладачка УКУ Світлана Кісільова. 

   

З початку повномасштабного вторгнення в Україні дозвлили укладати шлюб у режимі відеозв’язку, без особистої присутності одного чи обох наречених. Ми пояснювали, хто і як може дистанційно зареєструвати шлюб, а також розказали історію Оксани й Олексія, які вирішили одружитися в Zoom, коли Олексій почав служити в ЗСУ.

Фото, відео й обкладинка: «Дія», Михайло Федоров, Мінцифри