SpaceX планує запустити перші космічні кораблі Starship на Марс у 2026 році, повідомив американський мільярдер, винахідник і власник компанії Ілон Маск.

Перші кораблі стартуватимуть за два роки, коли відкриється вікно пересадки Земля – Марс. Якщо цей політ пройде успішно, то вже за чотири роки на Марс вирушить перший екіпаж.

«Відтоді швидкість польотів зростатиме в геометричній прогресії, щоб побудувати самодостатнє місто приблизно за 20 років. Багатопланетність значно збільшить імовірну тривалість життя свідомості», – зазначив Маск.

Скільки коштує побудувати місто на Марсі?

Зараз доставка тонни корисного будівельного устаткування, заради якого спеціально запускають космічний апарат на поверхню Марсу, коштує приблизно мільярд доларів. Щоб побудувати на планеті самодостатнє місто, цю вартість треба скоротити до 100 тисяч доларів за тонну.

   

У квітні 2023 року SpaceX здійснила перший успішний суборбітальний запуск найпотужнішої ракети у світі Starship. Проте ракету підірвали за три хвилини після запуску, оскільки вимкнулися кілька двигунів.

   

У червні 2024 року ракета Starship успішно завершила випробувальну місію навколо Землі з четвертої спроби.

Обкладинка: SpaceX