Український інженер і розробник бібліотеки Leaflet Володимир Агафонкін для інтерактивних мап створив карту, де візуалізують тривалість повітряних тривог 

Який вигляд має карта

Візуалізація має вигляд таблиці, де стовпчики позначають години доби, а рядки – календарні дні. Червоними блоками на мапі виділили години, коли триває повітряна тривога. Синьо-жовте тло ілюструє цикл дня і ночі. Так можна побачити, як часто і в який час доби лунають сирени. 

Як збирають дані про тривоги

Повітряні тривоги по країні Агафонкін фіксує за допомогою додатку «Повітряна тривога» й телеграм-каналів. Імовірно, карта не оновлюється автоматично відповідно до повідомлень про тривогу. Востаннє карту оновлювали 5 вересня 2024 року, о 13:52.

Які області відображають на карті

На мапі відображаються дані з 15 березня 2024 року. Айтівець зібрав дані з усіх областей країни. Тривалість повітряних тривог можна також побачити в деяких окремих громадах. Наприклад, окремо відображаються Краматорськ, Кривий Ріг, Нікополь, Васильків, Біла Церква, Лубни, Суми, Старокостянтинів. Подивитися карту можна тут.

«Повноцінний безперервний сон останнім часом у Києві був розкішшю, але це ніщо, як порівняти з абсолютним пеклом у Харкові й нещодавно в Сумах», – пише Агафонкін. У серпні 2024 року в цих містах значно збільшилась загальна кількість і тривалість повітряних тривог, особливо вночі.

Це вузіалізація повітряних тривог у Київській області протягом липня-вересня 2024 року
Фото: скриншот мапи

Це вузіалізація повітряних тривог у Сумах протягом липня-вересня 2024 року
Фото: скриншот мапи

Це вузіалізація повітряних тривог у Харківській області протягом липня-вересня 2024 року Фото: скриншот мапи

   

З лютого 2024 року в застосунку «Повітряна тривога» почали надсилати сповіщення про небезпеку в окремих містах або громадах. Користувачі отримують додаткові сповіщення про наближення ракети чи безпілотника, поки триває загальна тривога, тобто люди знатимуть про загрозу саме для їхньої локації.

Фото й обкладинка: скриншоти з мапи