Нацбанк України пропонує змінити назву монети «копійка» на історичний «шаг» для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації і впровадженню нацтрадицій у грошовому обігу.

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли висновку, що назва «копійка» для розмінної монети є фактично символом московської окупації», – каже голова Нацбанку Андрій Пишний.

Історики Нацбанку зазначають, що гривня походить з княжого роду, а шаг – з роду козацького. «Тому повернення назви шаг до сучасного грошового обігу логічне й науково обґрунтоване», – додали фахівці. 

Навіщо міняти назву?

  • Відродження назви шаг поверне українським монетам власну ідентичність

Цю назву використовували на території України та в українській грошовій лічбі ще із 16 століття. Слово «шаг» також часто згадували у своїй творчості Тарас Шевченко, Леся Українка й інші письменники.

 У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг ввели грошові знаки з назвою «шаг» і закріпили це на законодавчому рівні.

  • Грошовий обіг України очиститься від російського впливу

Назва «копійка» має московське, імперське походження. «Сьогодні копійки лишилися в обігу лише ворожих до України країн, тому зміна назви є важливим і необхідним кроком», – кажуть у Нацбанку. Це також сприятиме декомунізації, дерусифікації й деколонізації України, які почалися з розпадом СРСР й тривають досі. 

Нацбанк уже розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін. Також пропонують встановити, що співвідношення між копійкою й шагом дорівнюватиме 1:1. Нацбанк розроблятиме дизайн для шагів і визначатиме порядок введення їх в обіг.

   

Національний банк почав вводити в обіг банкноти з гаслом «Слава Україні! Героям слава!» Перші гроші випустили до 33-ї річниці незалежності України. Банкноти номіналом 500 і 1000 гривень ввели в обіг 8 серпня й будуть поступово вводити інші.

Обкладинка: Нацбанк