Засновника Telegram Павла Дурова затримали в аеропорту Парижа приблизно о 20:00 24 серпня, коли він зійшов зі свого приватного літака, повідомляє французьке видання TF1.

Дурову можуть оголосити підозру у співучасті в тероризмі, шахрайстві, сексуальних злочинах проти дітей, відмиванні грошей, продажу наркотиків та інших злочинах через відсутність модерації в Telegram. «На своїй платформі він дозволив скоювати правопорушення і нічого не зробив, щоб запобігти цим злочинам», – додало джерело TF1, близьке до справи.

Ордер на обшуки видали через відмову Дурова співпрацювати з правоохоронцями у розслідуваннях. Зараз його помістили під варту. Обвинувачення мають пред’явити 25 серпня. Дурову може загрожувати до 20 років ув’язнення.

   

Павло Дуров отримав французьке громадянство в 2021 році. У Франції його внесли до списку розшукуваних осіб. За даними TF1, раніше стосовно Дурова виписали ордер на арешт, щойно той опиниться на території Франції. Зазвичай Павло уникав подорожей по Європі та їздив в ОАЕ, країни колишнього СРСР, Південну Америку. 

   

Після вторгнення Росії в Україну Telegram став основним джерелом контенту, іноді неперевіреного, з обох сторін про війну. Також завдяки месенджеру росіяни змогли отримувати доступ до незалежних новин про війну після того, як Кремль посилив обмеження на незалежні ЗМІ.

Росія почала блокувати Telegram у 2018 році, коли в застосунку відмовилися виконувати ухвалу суду про надання держслужбам доступ до зашифрованих повідомлень користувачів.

Обкладинка: TechCrunch