Податок на солодку газовану воду хочуть ввести в Україні, пише МОЗ.

Відповідний законопроєкт уже підтримав Податковий комітет Верховної Ради. Згідно з ним газовану воду з додаванням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин додадуть до переліку підакцизних товарів. На неї встановлять податок в сумі 0,1 євро (приблизно 4 гривні) за 1 літр напою. Сплачувати податок будуть виробники та імпортери таких напоїв.

Так хочуть боротися із поширенням неінфекційних хвороб через надмірне споживання солодких газованих напоїв, оскільки, за даними ВООЗ, 91% смертей в Україні спричинені саме неінфекційними хворобами. 63% з них – це наслідок серцево-судинних захворювань (зокрема через цукровий діабет).

Загалом однією з найпоширеніших причин виникнення неінфекційних хвороб є споживання великої кількості вільних (доданих) цукрів. Найбільше їх міститься у джемах, печиві, солодких йогуртах, соках і солодких газованих напоях.

Якщо ж підвищити вартість солодких напоїв на 20% через податок, то це може зменшити їх споживання приблизно на ті ж 20% й допоможе знизити ризики ожиріння і цукрового діабету у населення, оцінює ВООЗ.

Податок на солодкі газовані напої у різних формах уже запровадили близько 50 країн. У Бельгії він становить 0,53 євро, а в Норвегії – 0,25 євро за літр.

   

У липні уряд схвалив законопроєкт, який передбачає підвищення низки податків і зборів на загальну суму 140 мільярдів гривень. Пропонують ввести окремі ставки військового збору на продажі ювелірних товарів (30%), придбання банківських металів (5%), придбання автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації (15%), постачання мобільних послуг (5%), продаж нерухомості фізособами (5%).