Відтепер підприємці можуть почати господарську діяльність без дозволів і ліцензій, повідомляє голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Подана декларація буде прирівнюватися до статусу дозволу або ліцензії. Вона буде дійсна протягом воєнного стану і не менше трьох місяців із дня його скасування. До того ж, до кінця воєнного стану не треба переоформлювати раніше отримані дозвільні документи. Подати передбачені законодавством документи можна буде після закінчення воєнного стану. 

Умови провадження господарської діяльності спростили до кінця воєнного стану в Україні. Однак Кабмін невдовзі затвердить перелік високоризикованих видів діяльності, для яких такі умови не діятимуть. Зокрема, це діяльність, яка може загрожувати національним інтересам, порушувати умови життєдіяльності населення та екології.

Законопроєкт про дерегуляцію бізнесу підтримали в другому читанні. Переліки декларацій про провадження господарської діяльності опублікують на офіційних вебсайтах протягом 15 днів після набуття чинності законом.

   

Ліцензії і дозволи для бізнесу можна буде оформити в «Дії». Система автоматично перевірятиме документи, які завантажить користувач за спеціальним алгоритмом. На першому етапі будуть доступні декларації у сфері охорони праці, а з вересня можна буде отримати й ліцензію на ветеринарну діяльність.