В державне управління передали рухоме арештоване майно паркового комплексу «Межигір’я», яке належало Віктору Януковичу, повідомляє Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Ідеться про майно, на яке суд наклав арешт у межах кримінальних проваджень проти Януковича після Революції гідності. З 2014 року за його збереження відповідали активісти.

Після того, як майно передали в державне управління, на території «Межигір’я» впродовж двох місяців працювала міжвідомча комісія, яка оглянула понад 25 тисяч предметів, розміщених у 121 будівлі та споруді.

Найбільше майна виявили у музеї «Хонка» – 3,6 тисячі одиниць. Комісія виявила понад 500 цінних речей, які раніше не були описані, зокрема витвори мистецтва, ікони, вітражі у церкві, барельєфи, предмети інтерʼєру, люстри та інше. Крім того, в державне управління передали обʼєкти систем водопостачання й опалення.

Загальна площа будівлі музею складає 3,1 тисячі м², вона є головною спорудою парку-пам’ятки і налічує 76 приміщень. В АРМА кажуть, що після офіційного відкриття державного парку-пам’ятки «Межигір’я» всі надходження від його роботи надходитимуть в державну скарбницю.

 

«Межигірʼя» – урочище біля Дніпра, яке з 1935 року слугує державною резиденцією. Після Революції гідності «Межигір’я» стало одним із популярних туристичних місць.

27 квітня 2022 року, уже після початку повномасштабного вторгнення Росії, з резиденції експрезидента Віктора Януковича «Межигірʼя» вилучили понад 48 кілограмів золота. Грошовий еквівалент, який сягає 90 мільйонів гривень, відправили на допомогу оборони України.

У квітні колишню урядову резиденцію «Межигір’я» перетворили на державний парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення 2023 року, коли Верховна Рада схвалила відповідний законопроєкт.

Такий статус надають найбільш визначним і цінним парковим обʼєктам. Він передбачає охорону й збереження цих територій, а також використання їх в естетичних, виховних, наукових чи природоохоронних цілях. Окрім того, «Межигір’ю» повернули активи, на які раніше наклали арешт у кримінальній справі.

Фото: «Межигір’я»