Міністерство оборони поліпшує стандарти тактичної медицини й програми підготовки військовослужбовців на різних етапах служби, повідомляє «АрміяInform» директорка департаменту охорони здоров’я Мінборони Оксана Сухорукова.

Наразі Міноборони вже підготувало наказ про обсяги надання домедичної допомоги. На цей наказ нашаровуються решта елементів:

  • забезпечення, яке має бути аптечках;
  • забезпечення, що має бути наплічниках
  • індивідуальні стандарти підготовки.

Також у стандартах ідеться про обсяги надання медичної допомоги на догоспітальному етапі.сЦе медичні пункти й медичні роти військової частини, про етапи евакуації.

Міноборони визначать, у якому об’ємі хірургічні підрозділи й стабілізаційні пункти мають надати військовослужбовцям допомогу в разі захворювання, травмування або поранення. У стандартах зазначають, які лікарі мусять бути на місцях, яке оснащення повинні мати і як проводити евакуацію. Також запустили пілотний проєкт реабілітації військовослужбовця.

Усі правила розробляють на основі стандартів НАТО, однак з урахуванням викликів сучасної війни й українського досвіду. Головні завдання департаменту здоров’я:

  • збереження життя й здоров’я військовослужбовців;
  • повернення бійців у стрій;
  • реабілітація й повернення військових до цивільного життя [у разі звільнення з лав ЗСУ].

   

Напередодні Міноборони почало розробляти для поранених військових адаптивні костюми. Завдяки адаптивному костюму військові зможуть швидко переодягатися, щоб медики могли оперативно надати потрібну допомогу під час поранень.