В Одесі планують побудувати сміттєспалювальний завод, який вироблятиме електрику, повідомили на сесії Одеської міської ради.

На засіданні погодили проєкт землеустрою, згідно з яким під будівництво заводу планують виділити земельну ділянку площею чотири гектари. Ділянку передадуть комунальному підприємству «Теплопостачання міста Одеси».

«Свої наміри щодо сміттєспалювального заводу місто зафіксувало ще у 2022 році, коли депутати погодили «Схему теплопостачання міста Одеси», а тепер закріпили у стратегії розвитку міста», – зазначають у міській раді.

Розробляти проєкт будівництва почнуть після оформлення земельної документації. До проєктування будівництва залучать партнерів з Японії у межах програми «Відновлення Одеси». Пізніше також планують залучити інвесторів з різних країн. Попередню вартість проєкту поки що не оголошували.

 

У березні в Житомирі запустили сміттєпереробний завод. На підприємстві очищають, сортують та переробляють відходи на біопаливо, яке є альтернативою вугілля і газу. Наразі завод переробляє до 15 тонн сміття щогодини, а до 2025 року підприємство планують розширити.

   

Ми зібрали в одному тексті головні запитання– від підготовки Києва до холодної зими до експлейнера про українську енергетичну систему та лайфхаків із використання електроприладів.