Американська технологічна компанія Nvidia, яка займається виготовленням чипів штучного інтелекту, стала найдорожчою компанією у світі, повідомляє Bloomberg.

Акції компанії зросли на 3,4% до приблизно 3,3 трильйона доларів, що дозволило їй обігнати за капіталізацією техногігантів Microsoft Corp. й Apple Inc. Минулого року Nvidia коштувала 1,052 трильйона доларів і посідала шосте місце у світі за капіталізацією.

Nvidia розглядають як «найбільший і найперший бенефіціар технології», оскільки вона домінує на ринку із затребуваними чипами, які допомагають енергетичним центрам оброблення даних виконувати складні обчислювальні завдання, необхідні для ШІ, пише Bloomberg.

Востаннє вартість компанії була більшою за Apple у 2002 році, за пʼять років до випуску першого iPhone. Тоді обидві компанії коштували менше десяти мільярдів доларів кожна.

«Ми вважаємо, що впродовж наступного року гонка до чотирьох трильйонів доларів ринкової капіталізації в галузі технологій буде в центрі уваги між Nvidia, Apple і Microsoft», – зазначив аналітик Wedbush Securities Даніель Айвз.

«Зростання генеративного ШІ – це нова промислова революція. Nvidia розраховує зіграти важливу роль у переході технологій на персональні компʼютери», – сказав генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг.

   

У січні вперше за три роки корпорація Microsoft знову стала найдорожчою компанією у світі, обігнавши компанію Apple за вартістю акцій. Ринкові показники корпорації сягнули 2,887 трильйона доларів, тимчасом як ринкова вартість Apple становила 2,875 трильйона доларів. Для Microsoft така сума капіталізації стала найвищим показником за всю історію компанії, за даними фондової біржі LSEG.