Одинадцятий Міжнародний фестиваль актуальної анімації й медіамистецтва Linoleum проведуть на території інноваційного парку Unit.City з 4 по 8 вересня.

Темою цьогорічного фестивалю стало «Поле гри», у межах якої презентують українські інді ігри, проведуть серію лекцій і воркшопів, а також майстер-клас від австрійського колективу Total Refusal, який представить свій підхід до сучасних відеоігор. Зокрема, вони обговорять кілька ігор, а також можливі інструменти художньої інтерпретації, аналізу й переосмислення.

Крім того, на фестивалі будуть покази міжнародного, комерційного й українського конкурсів, пʼять блоків анімації для дітей і підлітків, експериментальна програма й блок фільмів Ladies First, які створені жінками про жінок, а також блок New Faces із роботами українських авторів, тематичні підбірки на тему фестивалю від іноземних кураторів.

Трейлер для цьогорічного Linoleum створив запорізький художник і режисер Юрій Єфанов. Його проєкти були показані на кінофестивалях і мистецьких майданчиках Європи й Північної Америки.

«Я проєктую майбутнє, зважаючи на тривожну ситуацію, у якій зараз перебуває весь світ. Я замислився над тим, чи можна уявити собі майбутнє, протилежне сьогоднішньому глобально напруженому, пре-апокаліптичному стану. Ігрова симуляція є в цьому сенсі дуже зручним інструментом. Результатом цих роздумів і стало це відео», – каже Єфанов.

Абонементи на відвідування Linoleum 2024 зʼявляться в продажі з 15 липня.

 

Фестиваль авторської анімації й медіамистецтва Linoleum уперше провели в Україні у 2014 році. У 2022-му Linoleum мав відбутися офлайн в 11 містах України, серед яких Маріуполь і Херсон, однак через повномасштабне вторгнення пройшов у форматі онлайн. Гран-прі фестивалю отримав польський фільм про апокаліпсис.

Десятий Linoleum провели офлайн у Києві після річної перерви у 2023 році. Темою фестивалю було «Життя-Буття», у межах якої представили історії про українців, їхню боротьбу й ідентичність.