Тепер усі лісокористувачі [лісгоспи й компанії, які ведуть лісове господарство] зобов’язані фотографувати складену деревину, щоби перевезти її, повідомляє Міндовкілля.

Раніше для цього треба було сформувати накладну (ТТН-ліс) із датою, обсягом продукції, даними водія, автомобіля й номерами бірок. Через це співробітники лісгоспів могли змінювати бірки й вивозити за однією накладною декілька партій деревини приблизно однакового обсягу.

Натомість тепер деревину в лісовозі потрібно фотографувати з чотирьох ракурсів й завантажувати знімки в систему електронного обліку. Лише після цього можна буде оформити ТТН на неї.  

Малюнок складеної деревини є унікальним, тобто продублювати його неможливо й двічі накладну не використаєш, пояснюють у міністерстві. Окрім того, ця інформація є відкритою. Кожен може перевірити чинність документів за номерами ТТН або лісовоза.

   

Онлайн-мапу дерев у Києві можуть відкрити й під час воєнного стану, якщо її доопрацюють, повідомляв The Village Україна директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний. 

Її почали створювати влітку 2021 року, однак роботу призупинили у 2022 році через початок повномасштабного вторгнення РФ. У КМДА кажуть, що ця мапа потрібна не тільки для фіксування кількості й стану дерев, а також є інструментом контролю для громади. Станом на початок 2024 року оцифрували близько 230 000 дерев, які перебувають на балансі комунальних підприємств з утримання зелених насаджень.