ТРЦ Ocean Mall на «Либідській», відкриття якого раніше анонсували на вересень 2024 року, можуть відкрити взимку, повідомляє виданню Liga.net гендиректор NAI Ukraine Віталій Бойко (ця компанія є офіційним брокером ТРЦ і займється залученням орендарів).

За його словами, у серпні-вересні орендарів уже планують допускати на площі, але протягом двох чи трьох місяців вони ще робитимуть ремонт, каже Бойко.

Площі ТРЦ зарезервовані на 70%: здавати їх закінчили ще у 2021 році, але серед орендарів була велика частка російського бізнесу.

«Компанія Bulldozer Group орендувала 8000 м², італійський універмаг Coin – це франшиза, яка належить російським бізнесменам. Зараз власник проєкту відмовився від усього, що має російське керівництво, – розповідає Вадим Бойко. – Тому в нас зʼявилися вільні площі. Наприклад, зона громадського харчування була повністю сформована й віддана в монополію. Зараз ми її формуємо заново. Також зазнали змін глобальні міжнародні ритейлери. Це в нашій географії життя ніби зупинилось, а в глобальних лідерів змінилися концепти, підходи».

Бойко додає, що з’явилася категорія українських брендів, які потужно розвинулися, коли світові лідери пішли з ринку, тож такі бренди тепер цікаві для ТРЦ.

   

Ocean Mall, який мав стати «найбільшим ТРЦ в Україні» з площею 450 тисяч м², хотіли відкрити 1 грудня 2018 року. Спочатку відкриття перенесли лише на два місяці, на лютий 2019-го, а потім перенесли на 2021 рік. Після цього затримку пояснювали, зокрема, пандемією COVID-19 і повномасштабним вторгненням РФ. Остання анонсована дата відкриття – 1 вересня 2024 року.

ТРЦ Ocean Mall зводять поруч із «Літаючою тарілкою» на Либідській площі. Активістів бентежить, що прибудинкова територія між будівлею інституту й Ocean Mall досі не врегульована, тобто не визначена буферна зона довкола пам’ятки, куди не може втручатися забудовник. Натомість у Мінвідновлення заявляють, що пам’ятка архітектури збереже свою автентичність і функцію поряд з проєктом ТРЦ.