Команда української агенції журналістики даних Texty.org.ua заявила про тиск з боку американських політиків і посадовців після публікації дослідження про людей й організації, які виступають у США проти підтримки України.

У команді кажуть, що вони зазнали тиску, маніпуляцій, наклепів, вимог позбавити донорського фінансування й погроз фізичної розправи після публікації дослідження «Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні», яке опублікували 6 червня 2024 року.

Що відбувається:

У дослідженні Texty.org.ua проаналізували політичне, медійне й експертне середовище в США, що впливає на рішення про подальшу підтримку України в російсько-українській війні. Зокрема, дослідження має перелік організацій і людей, які виступають проти підтримки України.

Журналісти дослідили їхні аргументи з відкритих джерел і порівняли з поширеними російськими наративами. Зокрема, журналісти проаналізували, як люди й організації, що потрапили до дослідження, взаємодіють між собою в публічному просторі, а деякі з медіа – і з державними інституціями РФ.

«Ми не називаємо фігурантів цього дослідження ворогами України, не оскаржуємо й не засуджуємо їхнє право на свободу висловлювання, ми лише констатуємо факт, що вони виступають проти підтримки України й що аргументи, які наводить багато хто з них, співзвучні з наративами російської пропаганди щодо України», – кажуть у команді.

Яка реакція в посадовців США:

Після публікації матеріалу директор Інституту Рона Пола Деніел Макадамс опублікував допис в Х (раніше – Twitter), а також статтю, у якій заявив, що видання Texty.org.ua, яке фінансує американський уряд, створило hate list американських громадян. Також у своїй статті Макадамс згадав, що один зі співзасновників Texty.org.ua проходив тренування в межах проєкту американського уряду TechCAMP, як доказ того, що уряд США фінансує видання.

Texty.org.ua кажуть, що насправді журналіст Анатолій Бондаренко, якого Макадамс мав на увазі, у 2013, 2014 і 2015 роках добровільно виступав у ролі тренера з дата-журналістики в цьому проєкті.

Крім того, допис на сайті Інституту Рона Пола почали поширювати інші «консервативні видання, ультраправі й ліві американські активісти» в Х (раніше – Twitter), атакуючи редакцію й авторів дослідження особисто й висловлюючи погрози, кажуть у команді.

Конгресвумен Марджорі Тейлор Грін назвала дослідження «списком ворогів» і заявила, що до цього причений президент України Володимир Зеленський.

12 червня сенатор Джей Ді Венс і член Палати представників США Метт Ґейтц закликали державного секретаря США Ентоні Блінкена надіслати їм інформацію про Texty.org.ua до 28 червня. Вони також звернулися до Комітету з питань асигнувань Палати представників із проханням припинити підтримку Texty.org.ua – комітет ухвалив відповідну резолюцію.

Ілон Маск, якого видання згадало в дослідженні, підтримав заклик конгресмена позбавити видання будь-якої донорської підтримки. Маск також додав, що Texty.org.ua варто внести до списку підсанкційних терористичних організацій.

«Ми розцінюємо цю кампанію як тиск на свободу слова й вияв шовінізму щодо громадян України. Адже наші хейтери вважають, що ми не маємо права досліджувати ті потоки неправдивої інформації, які вони продукують про нашу країну й нас, бо вони є громадянами США, а ми ні», – кажуть Texty.org.ua.