OSINT-спільнота Molfar і ГО UAnimals провели розслідування щодо співпраці українського дельфінарію «Немо» з Росією.

Згідно з результатами, дельфінарій має філії у РФ і звʼязки з колишнім депутатом партії «Единая Россия», а також працює в тимчасово окупованому Криму. 

Зокрема, аналітики виявили найбільше філій у Краснодарському краї, які, ймовірно, співпрацюють з українським «Немо» через юридичних осіб. Саме там, за версією розслідувачів, заклади мають звʼязок із колишнім депутатом російської партії. 

За таким же принципом працюють дельфінарії компанії в Алушті й Феодосії. У контактах юридичної особи там вказали російську електронну пошту й станом на лютий 2024 року ці підприємства продовжують працювати, ідеться в розслідуванні.

Серед іншого, «Немо» також працює в Білорусі, Вірменії й Казахстані. Повністю розслідування можна прочитати за посиланням.

   

У квітні 2023 року в готелі Nemo в Одесі блогерці «доставили» морських котиків просто в номер. Тоді в дельфінарії пояснили, що «морські котики – соціальні істоти, які щодня гуляють із тренерами. Під час однієї із прогулянок вони зустріли блогерів і «подружилися» з ними, тому вирішили разом зняти відео».

Натомість активістів UAnimals, які подали заяву до поліції, назвали «зоорадикалами-веганами», які «заради хайпу» створюють і поширюють в інтернеті фейки.

19 квітня поліція Одеської області відкрила кримінальне провадження за статтею 299 Кримінального кодексу про жорстоке поводження з тваринами.

Обкладинка й фото: Instagram-сторінка «Немо», Molfar