Українська IT-компанія MacPaw випустила англомовну книгу «Innovation in Isolation: The Story of Ukrainian IT from 1940s to Present» про історію розвитку технологій в Україні.

Книгу видали у співпраці з українським видавництвом Ist Publishing. «Мета проєкту – розповісти, яке значення для світу мав розвиток кібернетики в Україні та як здобутки минулого вплинули на сучасний технологічний потенціал країни», – кажуть в компанії.

Перша частина книги присвячена історії кібернетики в Україні від 1940-х до 1991 року й проілюстрована архівними фото. Читачі дізнаються про створення перших комп’ютерів в Україні, інженерів і вчених, які розпочали «комп’ютерну епоху», та про умови, у яких вони працювали. Розповідь у книзі відтриворили на основі інтерв'ю з тими, хто особисто знав ключових інноваторів того часу.

У другій частині зібрали розповіді про вісім українських продуктових компаній, які основані на інтерв’ю з їхніми керівниками: Ajax Systems, Grammarly, Petcube, Readdle, Jooble, Reface і Depositphotos.

Роботу над проєктом розпочали до повномасштабного вторгнення Росії. Спершу книгу задумували як науково-популярне видання зі акцентом на дизайні й візуальній складовій. Артдиректоркою видання стала графічна дизайнерка й дослідниця Альона Соломадіна.

Наразі замовити книгу можна лише в Україні. Весь прибуток з її продажу спрямують у корпоративний благодійний фонд MacPaw Foundation, який допомагає українським військовим.

 

У 2023 році команда MacPaw запустила оновлений ClearVPN 2 для безпечного користування інтернетом. Це повністю безоплатний застосунок для українців із будь-якої точки світу.

   

У середині лютого IT-компанію MacPaw звинуватили в незаконному видобутку піску для будівництва комплексу відпочинку. Нацполіція прийшла з обшуками в офіс компанії й до її засновника.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров став на захист MacPaw і назвав обшуки підходом, що «вбиває інвестиційний клімат країни». Читайте головне з інтервʼю засновника MacPaw Олександра Косована Forbes, де він розповів про конфлікт довкола земельних ділянок на березі Дніпра.

Фото: MacPaw