Архітектурне бюро Balbek Bureau додало Одещину до онлайн-конструктора відбудови сіл RE:Ukraine Villages. 

Типовими для області є поєднання відтінків блакитного, сірого та зеленого. Окрім того, на архітектуру впливали греки, молдовани, болгари, кримські татари, албанці, євреї, гагаузи, які жили тут у різні часи, пояснюють архітектори.

«Серед усіх областей, які встигли дослідити, Одеська – рекордсмен за кількістю декоративних елементів», – кажуть у команді. Більшість будинків тут тиньковані, з різноманітними фронтонами, а серед зображень на них – леви, пташки, олені й квіткові орнаменти. 

«Віконця на фронтоні вкрай варіативні – видовжені аркові, стрілчасті, чотирикутні – всього у конструктор додано 8 типів», – діляться у Balbek Bureau. Відтак до конструктора додали колірні гами регіону, а також геометричні комбінації вікон веранди та характерний декор.

Загалом в онлайн-конструкторі можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного регіону, а також отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. У результаті користувач отримує pdf-альбом з ізометрією, планами, кресленнями, розгортками фасадів, технічним описом й рекомендаціями оздоблювальних матеріалів.

   

Раніше Balbek Bureau додало до онлайн-конструктора Миколаївщину й Запоріжжя, а також Херсонщину.

Як інструменти диджитал-архітектури допоможуть зберегти традиції українського села і як можна допомогти проєкту збирати дані, редакція The Village Україна розбиралася разом зі старшою архітекторкою Balbek Bureau Віталіною Гошовською й диджитал-архітектором Славою Стьопулом.