Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) надало дозвіл компанії Ілона Маска Neuralink вживити чип другому пацієнту, передає The Wall Street Journal.

У компанії планують вживити чип другому пацієнту в червні 2024 року. Загалом у реєстрі зареєструвалися понад тисяча паралізованих осіб, проте менше ста відповідають вимогам для дослідження.

Крім того, цьогоріч планують імплантувати чипи десятьом різним людям, щоб дослідити різноманітні моделі поведінки. Також Neuralink хоче подати заявки до регуляторних органів Канади й Великої Британії, щоб розпочати аналогічні випробування в цих країнах.

Neuralink отримала дозвіл вживити чип другому пацієнту після того, як FDA погодилось із запропонованими від компанії методами вдосконалити пристрій. Компанія вживила перший імплант у мозок людини в січні 2024 року.

За кілька тижнів після вживалення чипа першій людині деякі нитки з електродами, які розміщені в тканині мозку пацієнта, почали виходити за її межі через рухливість органа, що призвело до порушення роботи пристрою.

Щоб утримати нитки з електродами на місці, компанія запропонувала імплантувати їх у моторну кору головного мозку на вісім міліметрів (порівняно з три-пʼять міліметрами в першого пацієнта). Відповідне рішення схвалило FDA.

Neuralink поліпшити чип, змінивши спосіб декодування сигналів мозку. Пристрій сконцентрувався на скупченнях нейронів, які давали сильний сигнал, а натомість вимкнув багато електродів, які отримували слабші сигнали, каже перший пацієнт Ноланд Арбо.

 

Компанія Neuralink отримала дозвіл на тестування на людях у травні 2023 року. Імпланти від Neuralink мають допомагати людям у відновленні зору й мобільності.

За задумом, їх потрібно підключати одночасно до мозку й компʼютера через Bluetooth. Це має дозволити паралізованим люди керувати смартфонами й іншим гаджетами за допомогою «сили думки». Перша людина, якій вживили мозковий імплант Neuralink, змогла керувати компʼютерною мишею за допомогою думки.

Фото: Neuralink