У Києві планують збудувати шість теплоелектроцентралей у межах концепції відновлення енергетичної системи, повідомляє заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Концепція передбачає децентралізацію виробництва електроенергії, тому замість кількох великих об’єктів планують збудувати невеликі ТЕЦ, які розподілять по місту. Потужність кожної ТЕЦ становитиме від 20 до 324 МВт, а загальна потужність – 619 МВт.

ТЕЦ створюватимуть на базі газових турбін і газопоршневих установок. Турбіни ефективніші, ніж котли, оскільки мають менші втрати теплової енергії, але водночас нижчі витрати на утримання й нижчі викиди. Вони також можуть працювати в режимі часткової потужності й запускаються на повну потужність за дві-п’ять хвилин.

Вартість будівництва шести нових ТЕЦ коштуватиме до 1,2 мільярда євро, наразі в Києві вже є донорське обладнання на понад два мільярди гривень, каже Пантелєєв. У Києві вже є три великі ТЕЦ, проте їхнє обладнання застаріло. Перший етап програми планують завершити у 2024 році, загалом програма розрахована на 12–15 років.

 

У Києві зменшать яскравість вуличних ліхтарів, щоб економити електроенергію. Планують знизити яскравість освітлювальних приладів завдяки системі керування зовнішнім освітленням, що допоможе заощадити не менше 20% електроенергії.