Заклади громадського харчування в Україні відвідували на 10% більше в другому півріччі 2023 року, ніж за аналогічний період 2022 року. Середній чек виріс на 18%, а виручка – на 30%, пише Poster.

Найбільше зросла виручка ресторанів – на 37% у другій половині 2023 року. Середній чек закладів зріс на 23% (з 508 до 625 гривень), а відвідуваність – на 11%, як порівняти з минулим роком.

Кав’ярні відвідували на 9% більше, ніж у 2022 році. Середній чек зріс на 20% (з 82 до 98 гривень), а виручка – на 31% у 2023 році. Відвідуваність кафе зросла на 7%, середній чек – на 17% (зі 187 до 219 гривень), виручка – на 26%.

Серед опитаних рестораторів 44% зазначають, що показники роботи закладів у 2023 році виправдали їх очікування. Водночас 40% мають протилежну думку, а в 16% показники перевищили їхні очікування.

У 2023 році найскладніше було наймати й утримувати команди, знаходити власну мотивацію для роботи й розбиратися з перевірками, кажуть ресторатори. Також підприємців турбувала повна зміна цільової аудиторії, корупція й низькі продажі.

 

«Індекс еспресо» в Україні зріс удвічі з 2017 року: середня вартість філіжанки напою збільшилася з 15 гривень до 30 гривень наприкінці 2023 року.

   

Сервіс з автоматизації закладів Poster запустив функціонал для онлайн-чайових за QR-кодом. Перші 15 днів користування Poster QR (меню, оплата, відгуки й чайові) безкоштовні. Далі – 252 гривні на місяць.

Фото: Poster