Найбільше зріс чек у фастфуда. Що з виручкою закладів України після початку повномасштабної війни
Як змінилася виручка й середній чек українських закладів після початку повномасштабної війни, проаналізувала компанія з автоматизації кафе й ресторанів Poster.
Перші два тижні після повномасштабного вторгнення більшість закладів громадського харчування взагалі не отримували виручку. Першими оговталися фастфуд, кав’ярні й пекарні: наприкінці травня більшість цих закладів змогла досягнути довоєнних показників. Найбільше часу, щоб адаптуватися до нових умов, знадобилося барам, ресторанам і кальянним: лише в жовтні або листопаді вони змогли досягти показників лютого 2022 року.
Також великий спад заклади відчули наприкінці листопада, унаслідок російських обстрілів інфраструктурних об’єктів. Натомість виручка зросла на передсвятковому тижні, з 19 до 25 грудня. Наприклад, виручка фастфудів збільшилася на 58%, а кав’ярень – на 48%. Пекарні змогли наростити оберти на 15%, кафе – на 10%, бари – на 5%, ресторани – на 2%, а кальянні втратили 4%.
Що з середнім чеком
- фастфуд показав зростання майже наполовину (49%), як порівняти з 2021 роком. Середній чек у 2022 році становить 158 гривень;
- пекарні – на 45%. У середині грудня 2021 середній чек становив 46 гривень, а зараз – 66 гривень;
- бари – на 27%, з 328 гривень до 416 гривень;
- у кав’ярнях середній чек зріс на 25%, як порівняти з минулим роком, і становить 78 гривень проти 62 гривень;
- ресторани збільшили чек на 22% (з 450 гривень до 550 гривень);
- кальянним удалося вирости в чекові на 21% (з 357 гривень до 432 гривень);
- найменше зріс середній чек у кафе – лише на 19% за рік (зі 189 гривень до 226 гривень).
На збільшення середнього чека вплинули переважно інфляція й ріст цін.
Ситуація за регіонами
Найкраще «відпрацювали» заклади на заході України й у містах, що стали великими хабами для переселенців, як-от Дніпро.
Зокрема, у Львові довоєнні показники вдалося перевищити на 42%, каже СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк.
У Дніпрі каси виросли на 25–30%, коментує співласник обсмажки «Фунт кави» й дніпровських кав’ярень Фелікс Безрук. Це наслідок збільшення ціни на каву й напливу переселенців.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
Дивіться, як змінилися виторг і середній чек в українських закладах за 2021 рік.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі