Українська компанія Resq Pods представила капсулу для захисту від катастроф – пожеж, землетрусів, ураганів і ракетних атак.

Таку капсулу вирішили створити після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну і внаслідок землетрусів у Туреччині. Зокрема, для працівників критичної інфраструктури й енергетичної галузі, які не можуть залишати свої робочі місця. Капсула має забезпечити 90% вірогідності виживання, кажуть у команді.

Капсулу розміром 75х75 сантиметрів і висотою 220 сантиметрів розробили з урахуванням архітектури будівель і пристосували для розміщення всередині житлових і нежитлових приміщень. Дизайн розробили з урахуванням фізіологічних особливостей людей.

Що є всередині капсули

  • система вентиляції забезпечує очищення повітря від диму й пилу;
  • автоматизована система аналізу рівня вуглекислого газу й диму, яка у разі небезпеки автоматично вмикає систему вентиляції;
  • датчики для сигналізування рятувальникам місцеперебування капсули;
  • рація для зв’язку з рятувальними службами й пошуковими бригадами;
  • паски безпеки, як в автомобілях. У разі падіння вони захистять хребет людини;
  • аптечка й запас їжі та води.

Таку капсулу створюють приблизно 3–4 дні. Кожен варіант спершу тестують і модернізують, проводять необхідні випробування. Наразі створили четверту модель розробки, яка витримала падіння з висоти двох поверхів, вибухи загальною складністю 40 кілограмів у тротиловому еквіваленті та пройшла випробування вогнем і високими температурами. 

   

Компанію Resq Pods заснували в 2023 році. Команда розробляє проєкти і забезпечує індивідуальний захист людей у надзвичайних ситуаціях. Наразі в компанії працюють 16 фахівців і вона співпрацює з Міністерством із питань стратегічних галузей промисловості України та ДСНС.

Фото й обкладинка: Resq Pods