Українська грантова програма «Власна справа» підбиває проміжні підсумки в напрямі роботи з грантами для ветеранів і другого з подружжя. З квітня 2023 року проєкт обрав 650 переможців, які отримають 293,7 мільйона гривень на запуск чи розвиток власної справи.  

«Власна справа» від Міністерства економіки України є частиною урядової програми «єРобота» для дієвої підтримки мікро- та малого бізнесу. Ветерани та другі з подружжя можуть подаватися на грант та отримати до одного мільйона гривень на створення бізнесу.

Як податися на грант

Участь у грантовій програмі можуть узяти учасники й учасниці бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни (УБД/ОІВВ), а також другі з подружжя УБД/ОІВВ.

Грантерам «Власної справи» пропонують гранти:

  • до 250 тисяч гривень, якщо створять одне робоче місце
  • до 500 тисяч гривень, якщо два
  • від 500 до мільйона гривень, якщо чотири.

Кошти можна витратити на купівлю обладнання та сировини, сплату оренди, послуги маркетингу та реклами, комерційної концесії, лізингу й іншого.

Щоби податися на грант, потрібно сформувати бізнес-план, що складається з двох частин – описової та фінансової. З чого почати опис бізнес-плану, яка має бути його структура та приклади її заповнення, дивіться у відео:

На сайті «Власної справи» ви можете знайти шаблони та приклади бізнес-плану, а також посібник із вичерпною інформацією*, що допоможе підготуватися до подання на грант.

Хто вже отримав гранти

До трійки регіонів із найбільшою кількістю грантерів увійшли Київ і Київська область, де обрали 114 переможців, у Львівській області гранти отримають 70 переможців, а в Івано-Франківській – 49.

Найчастіше ветерани і їхні родини подавалися на грант від «Власної справи», щоби:

  • працювати з гуртовою та роздрібною торгівлею, ремонтом автотранспортних засобів (СТО) чи відкрити онлайн та офлайн-магазини (20%)
  • запустити власне виробництво (17%)
  • організовувати харчування в різних закладах, як-от кав’ярнях чи пекарнях (16%).

Серед грантерів програми – 43% жінок і 57% чоловіків. Якщо ж говорити про розподіл за статусом, то 57% переможців є ветеранами та ветеранками, а 43% – другими з подружжя. 

 

«Щиро вболіваю за кожен ветеранський бізнес, започаткований переможцями грантової програми «Власна Справа». Нам важливо, щоб захисники й захисниці знали, що вони можуть реалізувати свої навички, знання й таланти як підприємці, працівники та роботодавці, що вони можуть продовжити свій професійний розвиток, здобути нові навички та знання, щоб використати їх для подальшої реалізації. З боку держави ми створюємо можливості та комфортні умови, щоб кожна захисниця й захисник могли створити власний бізнес в Україні», – говорить Тетяна Бережна, заступниця Міністра економіки України.

   

* посібник став можливим завдяки підтримці Програми реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Матеріал підготовлено за підтримки «Власної Справи»