Уряд запустив низку програм пільгового кредитування на енергообладнання для українців. Зокрема, пропонують кредити під 0% на купівлю обладнання, що виробляє електроенергію з альтернативних джерел. А бізнеси можуть отримати до 25 мільйонів євро від 19 найбільших банків України.

Щодо встановлення альтернативних джерел енергії й інших питань, пов’язаних з енергетикою, українці можуть звернутися на гарячу лінію «Струм». Ми зібрали добірку урядових (і неурядових) програм кредитування для бізнесу, фізичних осіб і багатоквартирних будинків.

→ Програма кредитування під 0%

Програму кредитування під 0% запустили для фізичних осіб на купівлю установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел. Зокрема, ідеться про сонячні панелі із системами накопичення електроенергії або вітрові установки.

Які умови: За цією програмою, фізичні особи можуть отримати кредит на купівлю та встановлення обладнання, а держава повністю компенсує відсоткову ставку впродовж терміну кредитування до десяти років. Максимальна сума кредиту становить до 480 тисяч гривень.

Як отримати: Щоб отримати кредит під 0%, потрібно звернутися до одного з банків-партнерів програми, серед яких «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Сенс Банк» і банк «Глобус». Пізніше програму обіцяють розширити на більшу кількість банків.

Умови кредиту залежать від банку, оскільки кожен пропонує свої умови. Зокрема, у «ПриватБанку» можна оформити кредит без застави на строк від року до пʼяти років за програмою «Джерела енергії». Отримати кредит можна на суму від 100 тисяч гривень до 480 тисяч гривень. Проте перший внесок становить 10% від вартості обладнання.

→ «Доступні кредити 5–7–9%»

Уряд розширив програму «Доступні кредити 5–7–9%» на купівлю та встановлення енергообладнання для ОСББ та ЖБК.

Які умови: ОСББ та ЖБК можуть отримати до пʼяти мільйонів гривень з відсотковою ставкою 7% на термін до пʼяти років. Кредит покриває купівлю і встановлення сонячних панелей й інших установок, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел. А також систем зберігання електроенергії й допоміжного обладнання.

Як отримати: Щоб отримати пільговий кредит, потрібно подати заяву до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за програмою «Доступні кредити 5–7–9%». Для ОСББ й ЖБК програма кредитування працюватиме в комбінації з програмою «ГрінДім».

→ Програма «ГрінДім»

За програмою «ГрінДім» ОСББ й ЖБК можуть отримати від державного Фонду енергоефективності 70% вартості обладнання для сонячних електростанцій і теплових насосів. 

Які умови: Сума компенсації залежить від обладнання. Зокрема, на встановлення сонячних електростанцій компенсують до 1 мільйона гривень, теплових насосів – до 2 мільйонів гривень, а на встановлення сонячних електростанцій і теплових насосів – до 3 мільйонів гривень, відповідно.

Як отримати: Для того, щоб отримати дві послуги, потрібно спершу взяти кредит на придбання обладнання, а потім подати заяву на участь у програмі «Гріндім», звернувшись до Фонду енергоефективності.

Участь у програмі має два етапи: підготовка й реалізація проєкту. У межах першого етапу участь у програмі мають погодити на загальних зборах співвласників ОСББ. Також потрібно провести сертифікацію енергоефективності будинку і скласти опис проєкту.

Для отримання грантових коштів потрібно відкрити рахунок ОСББ в одному з банків-партнерів, туди й надішле кошти Фонд енергоефективності. Після цього до фонду потрібно подати заяву й супровідні документи.

Після встановлення обладнання треба буде провести ще один енергоаудит будинку, щоб показати ефективність впроваджених заходів, а відповідні документи – надіслати у Фонд енергоефективності.

→ Кредити до 25 мільйонів євро для бізнесу

Бізнеси можуть отримати кредит до 25 мільйонів євро завдяки Меморандуму про пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Меморандум підписали 19 найбільших банків України.

Які умови: Сума кредиту залежить від типу обладнання й може становити від 500 тисяч євро до 25 мільйонів євро на термін до семи років.Базова відсоткова ставка за кредитом у гривні прив'язана до індексу UIRD (середній розмір ставок за депозитами в найбільших банках). Упродовж першого року вона становить 13,5% річних або UIRD 3M + 0,5%, а з другого року стає плаваючою, проте не буде перевищувати UIRD 12M + 3%.

Як отримати: Подати заявку можна в будь-якому із банків партнерів, які надають пільгове кредитування.

Крім того, підприємці можуть отримати до 150 мільйонів гривень на купівлю  газотурбінних, газопоршневих чи біогазових установок за програмою «Доступні кредити 5–7–9%». Термін кредитування становить до десяти років. На територіях, що межують із зоною бойових дій, процентна ставка знижується до 1–5% на перші два роки, а кредити на інвестиційні цілі з наступного року можна буде взяти під 5% річних.

→ Програма кредитування від «ПриватБанку»

Малі й середні бізнеси можуть отримати кредит на обладнання для забезпечення постійної роботи енергосистеми. Зокрема, ідеться про електрогенератори, джерела безперебійного живлення, сонячні й газопоршневі електростанції, твердопаливні котли тощо.

Які умови: Малий, середній і корпоративний бізнеси можуть отримати від десяти мільйонів гривень на купівлю обладнання, а мікробізнеси – від одного до десяти мільйонів гривень. Кредити надають на строк до пʼяти років. За програмою «Доступні кредити 5–7–9%» відсоткова ставка для мікро- й малого бізнесу становить 7%, а для середнього й корпоративного – 9%.

Як отримати: Для малого, середнього й корпоративного бізнесу початковий внесок становить від 20% вартості обладнання. Крім того, однією з умов отримання кредиту є застава обладнання, що купується. Щоб дізнатися детальні умови кредиту, можна звернутись у відділення банку або замовити консультацію тут.

→ Програма кредитування від «Укргазбанк»

«Укргазбанк» пропонує кредити на придбання та встановлення сонячних енергетичних станцій, теплових насосів, вітрових електростанцій, а також комбінованих вітро-сонячних генерувальних систем.

Які умови: Кредитуванню підлягає розроблення проєктної документації, монтажні роботи зі встановлення, а також купівля обладнання чи матеріалів, які треба передати в заставу.

Для того, щоб встановити сонячні й вітрові енергетичні станції, а також комбіновані вітро-сонячні генерувальні системи, можна отримати кредит до одного мільйона гривень. А на встановлення теплових насосів – до 250 тисяч гривень.

Як отримати: Мінімальний перший внесок становить 15% від вартості придбання та встановлення сонячних станцій і теплових насосів, а також 25% – комбінованих вітро-сонячних генерувальних систем і 30% – вітрових електростанцій. Крім того, потрібно буде сплатити банку за надані додаткові послуги, зокрема переказ кредитних коштів. Також важливо, що кредит можна отримати лише на купівлю обладнання в акредитованих партнерів банку.

→ Програма «Зелена енергія» від «Ощадбанк»

Пропонують кредити на купівлю станцій сонячного теплопостачання, сонячних панелей, теплових насосів, сонячних батарей чи акумуляторів, вітрових станцій, генераторів і додаткового обладнання. Крім того, кошти покривають встановлення, монтаж і запуск в експлуатацію.

Які умови: Взяти кредит можна від 100 тисяч до одного мільйона гривень на термін до шести років. Відсоткова ставка кредиту становить 19,5% річних. Також потрібно буде внести разову комісію за надання послуг у розмірі 2,99% від суми кредиту й власний внесок від 15%.

Як отримати: Потрібно прийти у відділення банку з паспортом громадянина, ІПН, документом про доходи й утримання з них за останні шість місяців, а також іншими документами на вимогу банку. Придбане обладнання обовʼязково потрібно буде застрахувати. Залишити заявку можна тут.