Україна планує запустити залізничне сполучення зі Словачинною з пересадкою в Чопі до кінця 2024 року, повідомив заступник міністра з розвитку громад і територій України Сергій Деркач.

У середині грудня планують запустити потяг Київ – Кошице через Чоп із потенційним продовженням до Братислави. У складі потяга також будуть вагони до Відня, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль за підсумками других міжурядових консультацій зі Словаччиною.

Що ще в планах

Зараз триває будівництво вузької колії до Ужгорода, що забезпечить пасажирське сполучення між містами Братислава – Чоп власне до Ужгорода. Цей напрям планують запустити протягом наступних двох років.

Ще в планах розвиток пункту пропуску Павлове – Матьовце. Зараз він працює як вантажний, однак його можна буде використовувати як пасажирський. Це дасть змогу згодом сполучити Ужгород із Кошице й Братиславою ще одним коротшим маршрутом.

Також для пішоходів розширять пункт пропуску Ужгород – Вишнє-Нємєцьке. Там уже встановили нове обладнання й розширили смуги руху транспорту, завдяки чому щодобову пропускну здатність збільшили на тисячу автомобілів.

А на пункті Малий Березний – Убля планують збільшити вантажопідйомність, щоби його змогли перетинати вантажівки до п’ять тонн. Це дозволить розвантажити рух на «Ужгороді».

   

  • Уряд Словаччини підтримав запуск прямого залізничного сполучення за маршрутом Київ – Кошице ще в березні 2024-го. З Києва потяг доїжджатиме до станції «Ганіська» біля Кошице через прикордонний перехід Павлово – Матовске Войковце.
  • На пункті пропуску Ужгород – Вишнє-Нємецьке будують новий пасажирський термінал. Уже встановили модульні будівлі для працівників митної й прикордонної служби, оновили санітарні приміщення й дорожнє покриття. До кінця 2024-го мають реконструювати наявний і побудувати новий термінали.